diumenge, 5 de febrer del 2012

Pastís de xocolata i merengue

Recentment la meva iaia ha complert 90 anys. En motiu de la cel·lebració del seu aniversari vaig preparar un gran pastís, de xocolata, cobert per merengue.
Com que ja hi havia molts ous en la cobertura, vaig optar per fer el "bizcocho" sense ous.


Ingredients:
  • 9 clares d'ou
  • 150gr de sucre llustre
  • gotes de llimona o rajolí de vinagre
  • 400gr de farina
  • 300gr de sucre
  • 1 sobre de llevadura Royal
  • 80gr de cacao
  • 2 cullerades de bicarbonat
  • 250ml de llet
  • 250ml d'aigua
  • 180gr d'oli
  • mermelada per farcir (opcional)

Elaboració
  • Primer de tot es fa el pa de pessic de xocolata:
Pre-escalfar el forn a 200º.
Barrejar la farina, el sucre, el cacao, el llevat i el bicarbonat (Thmx 10'' vel. 5).
S'afegeixen els líquids (aigua, llet i oli) i es barreja (Thmx 15'' vel. 6 dues vegades, remenant amb l'espàtula les parets entre vegada i vegada).
Untar un motlle gran amb mantega i abocar-hi la barreja.
Coure al forn a 200º durant 40'.

  • Muntar el merengue (mentre es cou o es refreda el pastís):
S'agafen les 9 clares i s'hi tiren unes gotes de llimona o un rajollí de vinagre.
Es monten durant 10-12' (Thmx vel 3 i 1/2, 10' amb papallona).
S'hi va afegint el sucre llustre sense deixar de remenar.
Es reserven a la nevera.

  • Montar el pastís:
Quan el pa de pessic ja és fred es parteix per  la meitat i es farceix amb mermelada o una capa de merengue.
(si és merengue es recomana gratinar 5' a 200º perquè agafi consistència i color).
Es tapa el pastís i es cobreix tot amb el merengue reservat.
Al damunt, amb un escuradents o la punta d'un ganivet, s'hi pot escriure "Felicitats".
Es posa al forn a 250º durant uns minuts fins que agafi color (uns 5'), i després s'abaixa la temperatura però es deixa una mica més al forn amb el ventilador, perquè es coguin les parets, sense cremar-se el sobre.


Variants: es pot fer el pa de pessic escalfant una mica els líquids primer (2' a 37º), i després tirant-hi els "pols" barrejats a part.

Variants: si es cobreix amb cobertura de xocolata ja sembla gairebé una Sacher.