dimecres, 5 d’octubre del 2011

Timbal d'escalivada

Preparar plats freds és molt còmode, ja que a més en podem deixar de preparats per un altre dia no haver de dedicar-hi temps. I sempre es pot menjar escalfat !
Aquest és el cas del timbal d'escalivada. Un plat vegetarià, que es pot complicar o simplificar tant com es vulgui. És un plat complert, que es pot preparar amb antel·lació i és molt vistós.

Ingredients:
  • 2 pebrots vermells
  • 2 esbargínies
  • espàrrecs verds
  • patates o puré de patates
  • tomaquet triturat
  • tomaquets xerry i cibulet (cebollino) per decorar
  • oli, sal i pebre
Elaboració:
- Coure les verdues: es poden fer a la barbacoa, o posar a rodanxes en capes amb una plata al forn durant 20' a 200º, o bé es poden coure al microones dins d'una bossa de cocció uns 3 minuts cada verdura .
- Pelar i tallar les verdures a tires.
- Preparar el puré de patates (ja sigui xafant les cuites al forn, o bé preparant el puré Maggi) i salpebrar.
- Emplatar:
  Cobrir el fons del plat amb una capa de tomaquet triturat.
  Utilitzant un aro (pot ser una ampolla de plàstic neta i tallada, o aros especials de cuina o motlles de galetes...) cobrir el fons amb una capa de puré de patata.
  Afegir una capa amb tires d'esbargínia, pebrot vermell i ceba.
  Anar alternant les capes fins que s'acabi l'aro o els ingredients.
  Decorem amb tomaquets xerry partits per la meitat, espolvoregem amb cibulet i afegim els espàrrecs.

Suggeriment: a l'hora d'emplatar ens estalviarà temps si preparem diversos plats simultanis. Podem utilitzar diferents motlles, o bé montar-ho dins d'una plata de pírex transparent, que es pot deixar per un altre dia montar-la invertida.
També es pot reduïr moltíssim el temps de preparació si enlloc del pebrot cru s'utilitza una llauna de pebrots del piquillo, el puré que sigui Maggi, i els espàrrecs de pot (ja cuits).

Font de la recepta: llibre "Del mercat a la taula. Receptes de baix cost" pàg. 12.

Variant: la Glòria ens proposa preparar el timbal amb mongeta tendra i patata i per afegir-hi proteïna i usar-ho com a plat únic pels nens, hi afegim una capa de sípia a trossets al mig. Com a salsa també hi podríem fer una picada d'all i julivert, però als nens el tomaquet sempre els hi agrada molt. Qué us sembla?