dilluns, 3 d’octubre de 2011

Quiche de verdures o bolets

Un pastís salat, ideal per a àpats informals i per a pícnics "yo-pongo" (trobades on cada convidat porta un plat per compartir): la quiche.
Hi ha mil varietats de quiche, depenent dels ingredients que s'hi posin. La típica francesa és la quiche lorraine, amb bacon i ceba.
Jo n'he preparat de mil maneres i recomano aquesta recepta perquè els infants mengin aliments que no són massa del seu gust (per exemple, coliflor). També va molt bé per acabar ingredients de la nevera.


Ingredients:
  • verdures o ingredients al gust
  • 300 gr de formatges variats (Gruyere, Mozzarella, Camembert...)
  • massa quebrada: 300 gr de farina, 125 gr de mantega, 70ml d'aigua, sal i sucre
  • 1 pot de llet Ideal
  • 30gr de mantega
  • 30gr de farina
  • 1 cullerada d'oli
  • 4 ous
  • sal, pebre i nou moscada

Elaboració:
Per fer la massa quebrada:
Barrejar tots els ingredients durant 15'' a vel. 6 i estirar amb un corró fins a tenir una base per cobrir el motlle. Foradar amb una forquilla la base i els costats (sinó al coure es trencaria) i coure al forn a 180º durant 10' (la massa ha de quedar mig crua).
Mentrestant ratllar els formatges (vel. 5-7-9 durant 20'') i preparar la barreja base:
Barrejar la llet, mantega, oli, farina, ous, sal, pebre i nou moscada durant 5' a 90º vel. 4.
Al final afegir-hi els formatges i barrejar 5'' a vel.3.
Quan la massa està cuita hi posem els ingredients escollits (en aquest cas les verduretes o bolets) escampadets i hi afegim la barreja preparada perquè ho uneixi tot.
Coure al forn a 180º durant 25'.

Decoració: es pot tancar la quiche formant una reixa amb tires de la massa quebrada que ens ha sobrat (abans d'enfornar).
Idees per a diferents varietats: bròquil, espinacs, mongetes tendres, carbassó, pebrots, xampinyons, bolets de tardor, salmó fumat, xoriç, bacon, carn i verdures del caldo.
Es poden combinar diferents ingredients en una mateixa quiche.