dimarts, 15 de novembre de 2011

Ensaimada de Mallorca

Un bon esmorzar o berenar, que cal deixar preparat mitja jornada abans, però que es cou amb un no res i és la delícia de tots. A més a més es pot farcir cada dia d'un ingredient diferent, tant dolços com salats: xocolata, mermelada, cabell d'àngel, dulce de leche, crema catalana, sobrassada, permil i formatge, tonyina...
Avui: ensaimada de Mallorca.


Ingredients:
  • 130gr d'ous (2/3 ous aprox)
  • 100ml d'aigua
  • 80gr de sucre
  • 400gr de farina
  • un pessic de sal
  • 20gr de llevadura fresca
  • 30gr de llard
  • 100gr de llard
  • ingredients pel farcit, si es vol
Elaboració:
Batre els ous i ajustar la quantitat treient-ne o posant-ne fins a obtenir el pes exacte.
Barrejar bé els ous, el sucre i l'aigua (Thmx 5'' vel. 5).
Afegir la farina i la sal, barrejar (Thmx 5'' vel. 5) i amassar 10' (Thmx 10' vel. espiga).
Afegir-hi la llevadura desmenussada i amassar 2' més (Thmx 2' vel. espiga).
Afegir els 30gr de llard i acabar d'amassar (Thmx 2' vel. espiga).
Deixar reposar 10' la massa tapada (pot ser dins del vas de la Thmx). Haurà doblat el seu volum.
Untar la superfície de treball i les mans amb oli.
Formar una botifarra ben gruixuda amb la massa i extendre-la amb un rectangle allargat i prim com un tel (1mx20cm). S'hi hauria de poder llegir un diari a través d'ell. Si es trenca una mica no passa res.
Untar la superfície amb els 100gr de llard una mica desfeta.
Si es vol farcir ara repartim el farciment a un extrem del costat llarg del rectangle.
Enrotllem la pasta sobre si mateixa com un braç de gitano, obtenint un corró llarg.
Enrotllem el corró en espiral ample (que pugui créixer) assegurant-nos que les puntes quedin sota la mateixa espiral.
Deixem reposar 10-12 hores.
Pre-escalfem el forn a 180º.
Ruixem les ensaimades amb aigua per sobre, i s'aconsella posar un pot amb aigua dins del forn mentre es cou, durant 10-15'.
Just sortir del forn s'espolvorejen amb sucre llustre (Thmx vel. 5-7-9 fins que surti pols).

Variant 1: també va molt bé partir la pasta feta per la meitat, i montar dues ensaimades grandetes: una salada i una dolça.

Variant 2: es poden fer petites ensiamadetes, de 50gr de massa cadascuna. Llavors el temps de preparació es multiplica pel nombre d'ensiamadetes i el de cocció es redueix a la meitat o la tercera part.