dimarts, 6 de setembre de 2011

Pit de pavó farcit

Avui cel·lebrem el final de l'estiu i el principi del nou curs escolar.
En un dinar d'amics, un plat especial, que es pot preparar amb antel·lació i que admet infinites variants de farciment: el pit de pavó farcit.

Ingredients:
  • un pit de pavó gran obert en llibre (800gr aprox)
  • 6 talls de formatge cremós
  • un carbassó
  • mongetes tendres (poden ser de llauna)
  • sal i pebre
  • 10 talls de bacó
  • un paquet d'orellanes (o prunes)
  • 500 gr de ceba
  • 30 gr d'oli
  • 70 gr de mantega
  • 50gr de caramel líquid
  • un got de vi blanc
  • mig got d'aigua

Elaboració:
1r: Preparació del pit farcit:
Fer un llit de bacon sobre un paper film transparent.
Obrir el pit, salpebrar-lo, posar-lo sobre el llit de bacó, i cobrir-lo amb els talls de formatge (sense arribar a les puntes).
Agafar el carbassó i fer-ne 4 talls longitudinals gruixuts amb la pell i tot (i apartar el cor sense pell, que no usarem).
Al llarg del pit, posar-hi 2 talls de carbassó en la part central, cobrir-los amb les mongetes tendres i tancar a sobre amb els altres 2 talls de carbassó.
Enrotllar el pit de pavó al voltant d'aquest fil de farciment, ajudant-se amb el paper film, que ens farà de tancament.
Embolicar-ho tot (carn i film transparent) amb un paper de plata, i posar-ho al recipient Varoma, envoltat d'orellanes. Reservar.

2n: preparació de la ceba confitada:
Escalfar l'oli i la mantega en la thermomix durant 3' a temperatura 100º, vel.1, mentre es pelen les cebes i s'esquarteren.
Afegir-hi la ceba i trocejar 4'' a vel. 5. Després coure durant 10', temperatura Varoma, velocitat cullera amb gir invertit (per a Thermomix antigues: velocitat 1).

3r: cocció del plat:
Afegir la resta d'ingredients a la ceba: vi, caramel, aigua, sal i pebre; i programar 40' més (mateixa temp. i vel.) col·locant el recipient Varoma al damunt.

4r: emplatar:
Una vegada freda la carn, desenvolicar, cortar en rodanxes i servir en una plata o plat amb la ceba i les orellanes al voltant.

Font de la recepta: Sra. Dolors

Variant sense thermomix: lligar el farciment amb cordill de cuinar i posar-ho al forn, amb la resta al voltant i cobrir-ho amb paper d'alumini per assegurar una cocció interior abans d'enrossir-se massa el voltant.

Bon profit !!!