dilluns, 12 de setembre de 2011

Espigues salades

Avui és Santa Maria. Podem cel·lebrar-ho fent un berenar/sopar amb espigues salades.


Ingredients per a 2 trenes (o una de més llargasi es disposa d'un forn industrial):
  • 100 gra de farina d'espelta
  • 400 gra de farina normal
  • 250 gr d'aigua
  • 50 gr de llevadura prensada fresca
  • sal
  • ingredients a gust: formatge, sobrassada, pernil salat, olives negres, tomaquet...
  • ou batut
Elaboració:
1r: Triturar els ingredients que calgui:, com el pernil salat.
2n: preparar la massa:
- Atemperar l'aigua 1' a 37º vel. 2 amb la sal.
- Afegir el llevat desmenuçat i les 2 farines i amassar durant 2' a vel. espiga.
- Partir la massa en 2 parts i barrejar cada una amb els ingredients del seu gust. Per exemple: una part amb formatge ratllat i trocets de sobrassada. L'altra part amb pernil salat picat i 2 cullerades de tomaquet.
- Formar amb cada massa un cilindre llarg sobre paper pel forn, donant-li forma de triangle isòsceles (2 costats iguals més llargs que la base). Després fer tallets amb les estisores des de dalt, com fent un "toblerone".
- Aixafar cada fragment amb els dits cap a un costat diferent, formant així la trena.
- Decorar cada trena amb els ingredients que faltin (per la trena de pernil, posar-hi olivada i xerris a sobre) i pintar-les amb ou batut.
- Deixar reposar durant uns 15', que aprofitarem per pre-escalfar el forn a 220º.
- Coure al forn durant uns 20' a 220º i ja estan llestes.

Servir: si s'han preparat amb antel·lacció, és recomanable donar-hi un cop de forn o microones per assegurar una òptima qualitat en el plat.

Variants: es poden preparar espigues dolces, per exemple de fruits secs, o de xocolata amb llavors d'anís...

Font: Sra. Dolors

Felicitats Maries !!!