diumenge, 25 de setembre del 2011

Llenguado amb patates

El peix blanc és un plat molt sa. I més si va cuit al vapor i acompanyat de patates, que porten molt potasi. Avui cuinem aquesta recepta de llenguado, tot i que espot substituïr per qualsevol altre peix blanc (rap, lluç, congre, gall, orada...)

Ingredients:
  • 4 llenguados filetejats (surten 8 talls)
  • 2 patates
  • fumet de peix ( es pot fer bullint l'espina dels mateixos llenguados amb caps de gambes... 5-10')
  • sofregit (1 all, 50gr oli, 100 gr ceba, 100 gr tomàquet natural)
  • 200 ml vi blanc
  • llorer, julivert
  • sal i pebre
Elaboració:
En primer lloc, si ens cal, fem el fumet de peix, bullint l'espina dels mateixos llenguados, amb caps de games, potes de sípia... i qualsevol "resto" de peix que tinguem pel congelador. Ho fem bullir 5-10', ho triturem i ho passem pel xino.
Continuem preparant el sofregit: escalfem l'oli (2' a 100º vel. 1) mentre pelem i partim la ceba i l'all. Afegim l'all a l'oli i el deixem coure 1' més, fins a tirar-hi la ceba, que triturem 6'' a vel. 4. Ho deixem coure tot plegat durant 10' a 100º, vel. 2.
Mentrestant enrotllem cada filet de llenguado i els posem al recipient varoma, envoltats de rodanxes de patates pelades.
Quan acabi el sofregit el triturem 30'' a vel. 8 i afegim un got d'aigua i un got de vi, el llorer i sal-pebrem.
Deixem coure 15' temp. Varoma a vel 2, amb el recipient del vapor a sobre, per anar coent el menjar.
En acabat, si es vol espessir la salsa es pot coure uns 10' més a temp. Varoma, vel. 1 o afegir-hi una cullerada de farina/maicena.

Es serveix en una plata amb un llit de sofregit, els rotllets de llenguado i les patates a sobre, i tot espolvorejat amb julivert picat.

Si tenim convidats podem deixar el menjar preparat en una safata tapada amb paper de plata i dins del forn, i escalfar-ho uns minuts abans de servir.

Ampliació: de la salsa sobrant (sense espessir) se'n poden fer uns xupitos com de "gazpatxo de peix".

Font d'inspiració: llibre Cocina sana i natural pàg. 114.