dilluns, 20 d’agost de 2012

Empanada gallega

Aquesta setmana és Festa Major. Per nosaltres significa sortir força, retrobar amics que fa temps que no veus, menjar molt fora de casa...

Però un plat que pot servir d'un dia per l'altre, fred o calent, i que és molt benvingut i valorat a casa d'amics és l'empanada gallega.


Ingredients:
per la massa:
  • 50gr d'aigua
  • 50gr d'oli
  • 50 gr de vi blanc
  • 3 cullerades de llard (o margarina)
  • 1 sobre de llevadura prensada
  • 1 culleradeta de sal
  • 450gr de farina
  • 1 pessic de sucre
  • 1 ou batut
pel farciment:
  • tomaquet, pebrots, ceba i tonyina


Elaboració:
Per fer el farciment:
Primer de tot elaborar el farcit, ja sigui trocejant i coent una micales verdures dels ingredients (tomàquet, ceba i pebrots), o agafant directament un pot preparat de samfaina.
Es barreja aquesta verdura amb la tonyina i es reserva.

Per fer la massa:
Atemperar els líquids (aigua, oli i vi) (Thmx, 2' a 37º vel. 1).
Afegir el llevat, el sucre i la sal i barrejar (Thmx 3'' vel. 4).
Afegir la llard i la farina i amassar (Thmx 2' vel. espiga).
Dividir la massa obtinguda en 2 parts i estirar cada part ben fina amb el rodillo.

Montatge:
Pre-escalfar el forn a 200º.
Forrar un motlle amb una de les parts de massa estirada, cobrir amb el farciment preparat sense arribar del tot a la punta (samfaina i tonyina) i tapar amb l'altre part de massa estirada.
Enrotllar les puntes del voltant sobre si mateixes i pressionar bé amb els dits per tancar-la.
Punxar bé la superfície amb la forquilla o fent petits talls (és molt IMPORTANT, ja que serà per on surti el vapor intern a la vegada que decorarà, sinó es trencaria la capa superior al coure's).
Pintar la superfície amb ou batut.
Coure al forn pre-escalfat a 200º durant 30'.