diumenge, 24 d’agost de 2014

Sopa i pastís de verdures

Han passat molts mesos i moltes coses després de la darrera publicació, i no són pas tot bones. De tota manera intentarem tornar de nou a agafar el ritme a veure si aquesta vegada ho aconseguim.

Avui comencem forts: una doble recepta, feta amb la Thermomix i l'accessori Varoma: sopa i pastís de verdures.


Pel pastís:
  • 1 carbassó grosset
  • 4 pastanagues
  • aigua
  • sal i pebre
  • 2 ous
  • 200ml de nata
  • 30gr de mantega
  • 1 sobre de cuajada
  • formatge ratllat o lonxes
  • opcional: 2 patates a rodantxes
  • opcional: maionesa i pinyons

Per la sopa:
  • 30gr d'oli
  • 1 all
  • 2 cebes
  • 3 pastanagues
  • 1 llauna petita de pebrot del piquillo
  • mitja branqueta d'àpit
  • 50ml de vi blanc
  • 1 litre d'aigua
  • 60gr de pasta (pinyons, fideus prims...)

Procediment:
- pelem i tallem les pastanagues en 3 trossos, i les triturem (Thmx 5'' a vel 5).
- tallem el carbassó a trossos gruixuts i els posem al cistell, dins del vas que té la pastanaga.
- afegim 300ml aproximadament d'aigua, salpebrem i coem (Thmx 15' a vel. 2 a temp. Varoma).
- Una vegada estan cuites les verdures, les posem a escórrer, per separat.

- preparem la barreja amalgamadora: barregem els 2 ous amb la nata, la mantega i un sobre de cuajada, salpebrem i escalfem (Thmx 6' a 90º vel. 3).



- preparem un motlle que càpiga al recipient Varoma, el cobrim amb film transparent i comencem a posar capes: 1 capa de carbassó, una capa de formatge ratllat, cobrim amb la barreja amalgamadora, 1 capa de pastanaga, 1 cada de formatge ratllat, cobrim amb la barreja amalgamadora, 1 capa de carbassó, una capa de formatge ratllat, cobrim amb la barreja amalgamadora fins a acabar-la.
Ho tapem i ho posem al recipient Varoma, (rodejat de rodantxes de patata salpebrades).



- escalfem l'oli (Thmx 3' a 100º vel. 2) mentre pelem l'all, les cebes, l'àpit i les pastanagues.
- hi tirem l'all pelat (amb la màquina en marxa, a vel. 5).
- hi afegim les cebes, les pastanagues i l'àpit, tot tallat a quartos, i triturem (Thmx 5'' vel. 5).
- sofregim les verdures (Thmx 5' vel. 1 temp. Varoma).
- afegim el pebrot i el vi blanc i escalfem per evaporar l'alcohol (Thmx 1' vel. 1 temp. Varoma, sense el cubilet).
- afegim l'aigua i salpebrem i coem amb el recipient Varoma a sobre (Thmx 40' vel. 1, temp. Varoma).

Quan hagi passat el temps es pot triturar bé la sopa i afegir-hi pasta si es desitja i coure (Thmx a 100º amb el gir invertit a vel. 1).



Pel pastís de verdures, caldrà deixar-lo refredar abans de desmotllar. Llavors es pot cobrir amb maionesa i pinyons i gratinar, o menjar fred.

Variant: enlloc de triturar les pastanagues fer-les a rodantxes, i fer les capes començant per una capa de rodantxes de pastanaga, perquè al desmotllar-ho quedin les rodantxes a dalt de tot.