dimarts, 27 de setembre del 2011

Braç de gitano de mores

En acabar l'estiu els camps estan plens de mores. La Carme, que coneix la meva afició a la cuina, me n'ha portat un bon munt i he pogut fer aquest postre: braç de gitano de mores.

















Ingredients:
  • 600 gr de mores
  • suc d'una llimona
  • 200 gr de sucre
  • 3 fulles de gelatina
  • una planxa de pa de pessic (4 ous, 120gr de sucre,vainilla, 120gr farina, sal)
Elaboració:
Si no es disposa de la base de pa de pessic, es pot preparar:
Amb la papallona a la Thermomix, es posen els ous, el sucre i una mica de vainilla i es bat 6' a velocitat 4 a 37º.  Després es posen 6' més a vel. 4 sense temperatura, mentre es preescalfa el forn a 180º. Finalment s'afegeix la farina i un pessic de sal i es barreja 4'' a vel. 3. Surten 2 planxes ben primetes. Ja ho podem coure 7' a 180º.
 Barrejar les mores amb el suc de llimona i coure 5' a vel. 3 i 90º.
Després s'afegeix el sucre i es desfà 5' vel. 3 a 100º.
Muntatge:
S'agafa una planxa de pa de pessic i s'unta tota amb salsa. Després es cargola i es deixa enrotllat amb el mateix paper de forn i es posa a la nevera perquè agafi forma. Es fa el mateix amb l'altra planxa.
Per decorar s'afegeixen 3 fulles de gelatina escorreguda a la salsa que queda i es tira per sobre del braç de gitano enrotllat.
Servir ben fred.


Altres presentacions: en quadrat.

Ampliació: també es pot utilitzar aquesta salsa per amanides o magrets d'ànec.
Font d'inpiració de la recepta: http://www.recetasgratis.net/Receta-de-PASTEL-DE-MORAS-receta-33065.html

diumenge, 25 de setembre del 2011

Llenguado amb patates

El peix blanc és un plat molt sa. I més si va cuit al vapor i acompanyat de patates, que porten molt potasi. Avui cuinem aquesta recepta de llenguado, tot i que espot substituïr per qualsevol altre peix blanc (rap, lluç, congre, gall, orada...)

Ingredients:
  • 4 llenguados filetejats (surten 8 talls)
  • 2 patates
  • fumet de peix ( es pot fer bullint l'espina dels mateixos llenguados amb caps de gambes... 5-10')
  • sofregit (1 all, 50gr oli, 100 gr ceba, 100 gr tomàquet natural)
  • 200 ml vi blanc
  • llorer, julivert
  • sal i pebre
Elaboració:
En primer lloc, si ens cal, fem el fumet de peix, bullint l'espina dels mateixos llenguados, amb caps de games, potes de sípia... i qualsevol "resto" de peix que tinguem pel congelador. Ho fem bullir 5-10', ho triturem i ho passem pel xino.
Continuem preparant el sofregit: escalfem l'oli (2' a 100º vel. 1) mentre pelem i partim la ceba i l'all. Afegim l'all a l'oli i el deixem coure 1' més, fins a tirar-hi la ceba, que triturem 6'' a vel. 4. Ho deixem coure tot plegat durant 10' a 100º, vel. 2.
Mentrestant enrotllem cada filet de llenguado i els posem al recipient varoma, envoltats de rodanxes de patates pelades.
Quan acabi el sofregit el triturem 30'' a vel. 8 i afegim un got d'aigua i un got de vi, el llorer i sal-pebrem.
Deixem coure 15' temp. Varoma a vel 2, amb el recipient del vapor a sobre, per anar coent el menjar.
En acabat, si es vol espessir la salsa es pot coure uns 10' més a temp. Varoma, vel. 1 o afegir-hi una cullerada de farina/maicena.

Es serveix en una plata amb un llit de sofregit, els rotllets de llenguado i les patates a sobre, i tot espolvorejat amb julivert picat.

Si tenim convidats podem deixar el menjar preparat en una safata tapada amb paper de plata i dins del forn, i escalfar-ho uns minuts abans de servir.

Ampliació: de la salsa sobrant (sense espessir) se'n poden fer uns xupitos com de "gazpatxo de peix".

Font d'inspiració: llibre Cocina sana i natural pàg. 114.

divendres, 23 de setembre del 2011

Batut de plàtan

Una beguda ben energètica i calòrica, per recuperar forces després de fer un bon entrenament, és un batut de plàtan.

Ingredients:
  • 4 plàtans
  • 600ml d'aigua molt freda
  • 150gr de glaçons
  • 370gr de llet condensada (un pot petit)
Elaboració:
Es barregen tots els ingredients amb la batidora o thermomix (2' velocitat 5-7-9) i ja està llest.
Es poden decorar els gots amb cacao en pols o virutes de xocolata.



Ampliació:
Una altra presentació com a postres d'un dinar (ja que per sopar no és massa recomanable).

dimarts, 20 de setembre del 2011

Gelat de maduixa

Una recepta sana, ràpida i molt refrescant: gelat de maduixa. Ideal perquè els nens mengin fruita natural d'una manera divertida.

Ingredients:
  • 2 iogurs naturals ensucrats
  • 400 gr de maduixes congelades
Elaboració:
Es posen tots els ingredients a la Thermomix i es tritura tot a velocitat 5 durant 30'', remenant amb l'espàtula perquè es triturin totes les maduixes.

Ampliació: es pot fer gelat de qualsevol altra fruita, canviant les maduixes per qualsevol altra fruita congelada (meló, préssec, pera... ).
Recomanació: jo aprofito l'estiu per congelar la fruita que aniré treient durant l'any.

Aprofiteu, que demà s'acaba l'estiu !!!

dijous, 15 de setembre del 2011

Amanida d'escalivada amb formatge de cabra

Avui preparem un plat estiuenc, dedicat a aquells que no tenim massa gana per dinar els dies calorosos, però que necessitem "complir" amb la rutina diària: "amanida d'escalivada amb formatge de cabra".



Ingredients:
  • un pebrot
  • una esbargínia
  • una dotzena de tomaquets xerry
  • dos talls de formatge rulo de cabra
  • una mica d'olivada (com a salsa)

Elaboració:
Escalivem el pebrot i l'esbargínia, si podem a la barbacoa, sinó al forn o amb una bossa de cocció al microones.
Quan s'hagin refredat els pelem i rentem bé, els tallem longitudinalment, els emplatem i els amanim generosament amb oli i sal.
Prenem el formatge i el desmenucem i escampem per sobre.
Rodegem el plat amb els tomaquets xerry obert per la meitat i cobrim amb una mica d'olivada (es pot desfer amb oli perquè s'escampi més).

Ampliació:
Es pot preparar tot el plat sobre un bon llit de fulles d'enciam, i després decorar amb espàrrecs per sobre.
Per acabar de donar-li consistència, es pot complementar amb tonyina triturada, o bé amb bacallà esqueixat.

Bon profit !

dilluns, 12 de setembre del 2011

Espigues salades

Avui és Santa Maria. Podem cel·lebrar-ho fent un berenar/sopar amb espigues salades.


Ingredients per a 2 trenes (o una de més llargasi es disposa d'un forn industrial):
  • 100 gra de farina d'espelta
  • 400 gra de farina normal
  • 250 gr d'aigua
  • 50 gr de llevadura prensada fresca
  • sal
  • ingredients a gust: formatge, sobrassada, pernil salat, olives negres, tomaquet...
  • ou batut
Elaboració:
1r: Triturar els ingredients que calgui:, com el pernil salat.
2n: preparar la massa:
- Atemperar l'aigua 1' a 37º vel. 2 amb la sal.
- Afegir el llevat desmenuçat i les 2 farines i amassar durant 2' a vel. espiga.
- Partir la massa en 2 parts i barrejar cada una amb els ingredients del seu gust. Per exemple: una part amb formatge ratllat i trocets de sobrassada. L'altra part amb pernil salat picat i 2 cullerades de tomaquet.
- Formar amb cada massa un cilindre llarg sobre paper pel forn, donant-li forma de triangle isòsceles (2 costats iguals més llargs que la base). Després fer tallets amb les estisores des de dalt, com fent un "toblerone".
- Aixafar cada fragment amb els dits cap a un costat diferent, formant així la trena.
- Decorar cada trena amb els ingredients que faltin (per la trena de pernil, posar-hi olivada i xerris a sobre) i pintar-les amb ou batut.
- Deixar reposar durant uns 15', que aprofitarem per pre-escalfar el forn a 220º.
- Coure al forn durant uns 20' a 220º i ja estan llestes.

Servir: si s'han preparat amb antel·lacció, és recomanable donar-hi un cop de forn o microones per assegurar una òptima qualitat en el plat.

Variants: es poden preparar espigues dolces, per exemple de fruits secs, o de xocolata amb llavors d'anís...

Font: Sra. Dolors

Felicitats Maries !!!

dissabte, 10 de setembre del 2011

Pudding de peix

El dia de Santa Rosa, vam cel·lebrar-ho amb un catering. El vaig preparar el mateix dia al matí, aprofitant que encara estava de vacances. El menú d'aquest any va ser: espigues salades, diverses truites i un pudding de peix.

A continuació us n'expliquem el Pudding de peix.

Ingredients:
  • 300gr de "palitos" de cranc
  • 300 gr de peix blanc (tipus lluç, gall...)
  • una ceba, un all, un pebrot vermell i 3 tomàquets
  • 250gr de llet evaporada Ideal (també es pot fer amb llet normal)
  • 50gr de farina
  • 5 ous
  • pebre i 2 pastilles de caldo de peix ( o sal)
  • elements de decoració: maionesa o salsa rosa, pebrots del piquillo, cogollos d'enciam, olives negres, tomaquets xerri, musclos...

Elaboració:
- Triturar els "palitos" durant 6'' a vel. 4 i reservar-los.
- Coure el sofregit amb la verdura: posar l'oli, la ceba pelada, l'all, el pebrot i els tomaquets sense el cor a la Thermomix. Programar 10'' a vel. 4 i després de triturar-ho tot, coure 5' a 100º vel. 2.
- Afegir el peix (inclosos els "palitos") i coure 3' a 100º, vel. 2.
- Abocar-hi la llet, els ous, la farina, les pastilles de caldo i el pebre. Barrejar 15'' a vel. 6 i després programar 5' a 90º vel. 5.
- Quan s'hagi refredat una mica triturar-ho tot a vel. 9 durant uns 15'', pq quedi tot ben finet.
- Abocar-ho en un motlle corona i deixar refredar, com a mínim 2 hores.
- Posar en una plata, i decorar-ho amb varis aliments.

Suggeriment: Aquest plat es pot menjar fred o calent, així que depenent de la nostra el·lecció decorarem amb uns aliments o uns altres.
Si és fred, com el nostre cas, es pot cobrir amb maionesa o salsa rosa, envoltar de fulles d'enciam, olives, tomaquets xerri, musclos...
Si és calent ho cobrirem amb all i oli i pebrots del piquillo, junt amb olives negres i ho gratinarem.

Font original: Llibre Thermomix Un nuevo amanecer, pàg 77B.

Elaboració sense thermomix: preparar el sofregit de les verdures en una paella. Afegir-hi el peix i els palitos i coure-ho tot junt. Triturar-ho i afegir la resta d'ingredients (com per formar un soufflé), i en acabar posar-ho al motlle i fer el mateix pel refredament i la decoració.

Variant: es poden preparar en flameres individuals, de manera que el temps de refredament es reduïrà molt i pot servir fins i tot d'acompanyament d'uns espàrrecs o d'una graellada de verdures.

Felicitats !!!

dijous, 8 de setembre del 2011

Granizat de llima i menta

Un dels èxits d'aquests estiu: el "granizat esmeralda": una beguda molt refrescant, a base de llima, poma i menta, àmpliament elogiada per tothom (tot i que no està gaire ben valorada entre els petits de la casa).

Ingredients:
  • 2 llimes (o 2 llimones)
  • 2 pomes verdes Gran Smith
  • 200 gr de sucre
  • 300 gr d'aigua
  • 800 gr de glaçons
  • 8-10 fulles de menta (i varis ulls per decorar).
Elaboració:
- Pelar totalment les llimes (tant la pela com la part blanca).
- Tallar per la meitat les pomes, per treure el cor.
- Posar les llimes pelades, les pomes sense el cor, la menta i el sucre a la Thermomix i trituar 30'' vel. 4.
- Afegir 5 glaçons i triturar-ho tot bé durant 3' a velocitat 5-7-9.
- Finalment afegir l'aigua i la resta de glaçons, i triturar a vel. 5 durant 1' aprox (fins que no se senti el soroll de troços grans de gel).

Servir immediatament en copes i gots, amb una palleta verda i un ull de menta a cada un. Sinó guardar-ho en un thermo.


Font: Sra. Dolors
Variant sense thermomix: posar tots els ingredients excepte els glaçons en un tourmix i triturar-ho bé. Després posar-ho al congelador i anar-ho remenant (perquè quedi granizat) o bé afegir-hi glaçons (si pot ser triturats).

dimarts, 6 de setembre del 2011

Pit de pavó farcit

Avui cel·lebrem el final de l'estiu i el principi del nou curs escolar.
En un dinar d'amics, un plat especial, que es pot preparar amb antel·lació i que admet infinites variants de farciment: el pit de pavó farcit.

Ingredients:
  • un pit de pavó gran obert en llibre (800gr aprox)
  • 6 talls de formatge cremós
  • un carbassó
  • mongetes tendres (poden ser de llauna)
  • sal i pebre
  • 10 talls de bacó
  • un paquet d'orellanes (o prunes)
  • 500 gr de ceba
  • 30 gr d'oli
  • 70 gr de mantega
  • 50gr de caramel líquid
  • un got de vi blanc
  • mig got d'aigua

Elaboració:
1r: Preparació del pit farcit:
Fer un llit de bacon sobre un paper film transparent.
Obrir el pit, salpebrar-lo, posar-lo sobre el llit de bacó, i cobrir-lo amb els talls de formatge (sense arribar a les puntes).
Agafar el carbassó i fer-ne 4 talls longitudinals gruixuts amb la pell i tot (i apartar el cor sense pell, que no usarem).
Al llarg del pit, posar-hi 2 talls de carbassó en la part central, cobrir-los amb les mongetes tendres i tancar a sobre amb els altres 2 talls de carbassó.
Enrotllar el pit de pavó al voltant d'aquest fil de farciment, ajudant-se amb el paper film, que ens farà de tancament.
Embolicar-ho tot (carn i film transparent) amb un paper de plata, i posar-ho al recipient Varoma, envoltat d'orellanes. Reservar.

2n: preparació de la ceba confitada:
Escalfar l'oli i la mantega en la thermomix durant 3' a temperatura 100º, vel.1, mentre es pelen les cebes i s'esquarteren.
Afegir-hi la ceba i trocejar 4'' a vel. 5. Després coure durant 10', temperatura Varoma, velocitat cullera amb gir invertit (per a Thermomix antigues: velocitat 1).

3r: cocció del plat:
Afegir la resta d'ingredients a la ceba: vi, caramel, aigua, sal i pebre; i programar 40' més (mateixa temp. i vel.) col·locant el recipient Varoma al damunt.

4r: emplatar:
Una vegada freda la carn, desenvolicar, cortar en rodanxes i servir en una plata o plat amb la ceba i les orellanes al voltant.

Font de la recepta: Sra. Dolors

Variant sense thermomix: lligar el farciment amb cordill de cuinar i posar-ho al forn, amb la resta al voltant i cobrir-ho amb paper d'alumini per assegurar una cocció interior abans d'enrossir-se massa el voltant.

Bon profit !!!

diumenge, 4 de setembre del 2011

Tatin de figues

Avui inaugurem aquest blog de cuina. Per aquesta ocasió hem creat un postre deliciós, típic francès, per aprofitar la gran quantitat i boníssimes figues que hi ha ara al mercat.

Ingredients:
  • mitja dotzena de figues
  • 1 rotlle de pasta de full
  • 100 gr de sucre moreno
  • 20 gr de mantega
  • 2 cullerades d'aigua
  • 2 cullerades de vinagre balsàmic
  • grans d'anís (per empolvorar)
Elaboració:

- Posar a escalfar el forn a 200º.
- Posar en un bol el sucre, la mantega i l’aigua, i escalfar-lo 2min al microones (o en un pot al foc).
- Remenar per assegurar-se que està ben fos. Tirar-hi el vinagre i acabar de remenar.
- Abocar-ho en un motlle rodó, cobrint el fons.
- Tallar les figues longitudinalment en 4 parts (de la punta a la cua).
- Repartir els quarts de figues sobre el caramel, deixant 1cm buit en tot el perímetre.
- Cobrir amb el disc de pasta de full i resseguir amb els dits tot el perímetre, fent que la pasta arribi fins al fons del motlles.
- Coure al forn 25’ a 200º.
- Treure-ho del forn i esperar uns 5’ abans de girar el pastís (perquè el caramel s’espesseixi), i girar vigilant que regalima (millor posar-se guants que no pas agafadors). Empolvorar amb grans d’anís.

Suggeriment: servir la tatin tèvia acompanyada amb gelat de vainilla.
Font de la recepta: http://www.magazine-avantages.fr/,tatin-de-figues-a-l-anis,120,15277.asp

Esperem que us agradi !!!